Podział instrumentów ze względu na źródło dźwięku

I. Instrumenty strunowe, inaczej chordofony.


Źródłem dźwięku jest w nich drgająca struna.
W tej grupie wyróżniamy następujące rodzaje instrumentów:

1. Smyczkowe: skrzypce, altówka, wiolonczela, kontrabas i ich odmiany

2. Szarpane: harfa, lutnia, lira, mandolina, gitara, cytra, klawesyn itp.

3. Młoteczkowe (uderzane): fortepian, pianino, cymbały węgierskie


II. Instrumenty dęte, inaczej aerofony.

Źródłem dźwięku jest w nich drgający słup powietrza.


1. Dęte drewniane: flet, klarnet, obój, rożek angielski, fagot, kontrafagot, saksofon i jego odmiany

2. Dęte blaszane: trąbka, róg, puzon, tuba basowa itp.

3. Dęte klawiszowe: organy, fisharmonia


III. Perkusyjne. Źródłem dźwięku jest drganie korpusu lub całego instrumentu.


1. Błonowe, inaczej membranofony.

kotły - dają dźwięk o określonej wysokości.

bębny (wielki, bęben mały (werbel), tamburyn) - wydają dźwięki (szmery) o nieokreślonej wysokości.

2. Samobrzmiące, inaczej idiofony,

gdzie instrument jest źródłem dźwięku. Np. talerze, trójkąt (triangel), kołatki, dzwonki, gong, tam-tam - wydają dźwięk o nieokreślonej wysokości

dzwony, dzwonki chromatyczne, ksylofon, wibrafon - wydają dźwięk o określonej wysokości